Afval in het Vondelpark? Geen probleem!
Op de Faceboek site van "Omdenken" stond een posting met de oproep om ideeen hoe het (zwerf-)afval probleem in het Vondelpark zou kunnen worden opgelost. Onderstaande was mijn reactie, die ik stiekem zo leuk vond dat ik hem ook maar op mijn eigen site gezet heb.
Afval? Geen probleem!
Om het afvalprobleem op te lossen, moeten mensen verleid worden om afval weg te willen gooien en het niet te laten slingeren. Het moet lonen, op welke manier dan ook. Dat kan door middel van beloning (er iets "fysieks" voor terug krijgen, iets van waarde) of door aantrekkelijkheid van het weggooien zelf. Beloning is lastig te implementeren (voor je het weet komen mensen met hun huisafval hun beloning ophalen), ik zoek het vooral in aantrekkelijkheid. Dus moet afval weggooien leuk, spannend, creatief en uitdagend worden gemaakt, maar vooral leuk. Maar zo moeilijk is dat niet.
Randvoorwaarden:
- Het volume van de afvalbakken moet zeer ruim zijn om ook drukke dagen te kunnen opvangen
- Het inzamelen van het afval door de reiningsdiensten moet makkelijk zijn
- Alles moet zo laagdrempelig mogelijk gemaakt worden
- maar vooral: je moe afval WILLEN weggooien
Allemaal kennen we wel de blikvanger (in parken en bij stoplichten langs wegen) en Holle Bolle Gijs op de Efteling. Opvallend is dat mensen het leuk blijken te vinden om er afval in te gooien. Op de Efteling hoor je Holle Bolle Gijs een terugkoppeling geven wat een extra leuk effect geeft, dat wil je horen als je dan toch in de buurt bent en dus ga je maar iets weggooien. Dat effect, dat je het leuk vindt die terugkoppeling te krijgen, dat wil ik graag bereiken.
Het hele Vondelpark vol met dezelfde Holle Bolle Gijzen zetten is zinloos, want als ze allemaal hetzelfde zijn is het effect snel weg. Leuker is om ... allemaal verschillende "afvalbakken" te hebben. Een leuke terugkoppeling, het zien van iets leuks als je iets weggooit, iets horen, of wat ook, en dan liefst bij allemaal anders.
Niet alleen de terugkoppeling is belangrijk, ook de manier waarop je het er in gooit kan natuurlijk leuk zijn. Misschien zelfs een spelletje. Een soort dartspel (horizontaal er in gooien van een kleine afstand), een soort basketbal (het in een hoog gat gooien) of wat ook. Het kan niet gek genoeg. En dan de afvalbak die er iets mee doet als je je afval hebt weggegooid: er zullen machines zijn die als een soort knikkerbaan je afval verwerken, gekke crunchers die het grappig pletten, laat de industrieel ontwerpers er lekker op los. Betrek universiteiten om allerlei mooie apparaten te ontwerpen om ons afval op te nemen en er iets mee te doen wat we graag willen zien. Doe dat via een ontwerpwedstrijd (dan heb je er zelf nog het minste werk aan ook). Universiteiten van over heel de wereld. En natuurlijk maak je duidelijk bij elke afvalbak wie hem gemaakt heeft en wat het verhaal er achter is. Een soort museumstuk in het park, dat ook nog eens afvalbak is.
Het zijn allemaal apparaten, hebben energie nodig. Dat is niet erg, er staan door het hele park lantaarnpalen, dus het netwerk daartoe is er al.
Als je eenmaal een bonte verzameling met gekke, leuke apparaten hebt (zo tof, je moet ze zelfs willen gaan zoeken!), is de stap klein om er een boek over uit te brengen met alle afvalbakken. Een kaart waar ze allemaal opstaan. En sommmigen staan wat verstopt maar zijn wel zo leuk (las je in dat boek, of zag je op dat informatie paneel, of hoorde je via-via) dat je hem wilt gaan zoeken. Het park afstruinen op zoek naar een afvalbak, het is weer eens wat anders.
Natuurlijk komt er een aparte website, en faceboekgroep met uitwisseling over de diverse plekken en apparaten. Er zal een community met liefhebbers van de apparaten ontstaan, meer dan zomaar wat "Likes". En ze zijn (als geheel van zijn allen) zo leuk en uniek dat de hele wereld ze wil zien. Neem dat op in het toerisme/promotie budget van de stad Amsterdam: promoot de afvalbakken van het Vondelpark en er komen zelfs architectuur- en stadsvernieuwing-studenten naar de stad om het fenomeen te zien.
Een afvalbakken studiereis voor Amerikaanse studenten, ik zie het helemaal voor me. En ook Chinese ambtenaren komen kijken, want in Amsterdam hebben ze zo iets bijzonders!