Kano - Tips
In 2018 was het dan eindelijk zo ver. Voor het eerst gingen we eens naar de Biesbosch. In een kano. Wildkamperen. Dat kamperen was voor ons het probleem niet, dat hadden we al zo vaak gedaan. Maar kanoën, dat zou voor het eerst zijn. We werden vooraf toch wel een beetje benauwd, kijkend naar die grote kreken, rivierarmen, stel dat we daar zouden omslaan? En de weersvooruizichten waren ook niet top, het zou ook nog wel gaan regenen.
Dankzij onze goede voorbereiding hebben we een supermooi weekendje gehad, en een aantal zaken ontdekt die je wellicht niet zelf bedacht zou hebben. Lees ze gerust eens door, en laat weten als je nog meer tips hebt die er nog niet bijstaan.
Kaart
Kaart materiaal is van levensbelang. En na een paar dagen kanoën (of lopen, het geldt natuurlijk bij elke outdoor-activiteit) moet die kaart nog steeds bruikbaar zijn.
Wat wij al een aantal jaren doen, bevalt ons goed en verhoogt de veiligheid enorm: kopieren van onze originele kaart, en de kopie plastificeren (lamineren). We hebben bij de Aldi (of Lidl, Action, Hema, geen idee waar 'ie ook weer vandaan komt) een lamineer machine gekocht, die zie je er regelmatig opduiken voor een tientje, dat loont de moeite.
Met een scanner (desnoods eentje van de kringloop, het hoeft echt niet de beste te zijn, als 'ie maar scant) kun je vervolgens de originele kaarten inscannen, in vele delen. Of scan alleen wat je nodig hebt. Deel zo een gebied op in verschillende stukken, en scan die delen apart van elkaar in.
Uitprinten en lamineren
Als je die scans vervolgens in kleur, dubbelzijdig uitprint, de witte randjes van het papier wegknipt, heb je een mooie basis om gelamineerde kaarten te maken, die tegen regenwater bestemd zijn, en zo houd je je originele kaart droog en heel. Neem die originele (goed beschermd) wel mee, voor het geval je in een gebied komt welke je vergeten hebt in te scannen.
Je kunt eventueel ook de hele kaart inscannen tot een heel groot digitaal bestand. Benodigde kaartdelen voor onderweg selecteer je en print je apart uit. Voordeel van de scanner is dat je geen speciale software nodig hebt om de scan-delen weer aan elkaar te plakken tot een hele grote kaart: de scans zijn al keurig onvertekend aan de zijkant. Ook bestaat er natuurlijk speciale software voor, die normaalbedoeld is om panorama foto's samen te stellen uit meerdere opnames. Wij gebruiken daartoe AutoPano Pro, maar er bestaan ook eenvoudiger en goedkopere alternatieven voor, natuurlijk.
Schaal van de kaart
De kaart zal door deze scan-en-print behandeling meestal niet meer op dezelfde schaal zijn als de originele. Dat is niet erg. Meestal bevat een kaart wel lijntjes, bijvoorbeeld kilometer-hokken zoals op de Nederlandse RD-grid kaarten (topo-kaarten). Zie het voorbeeld hieronder. Die vierkanten blijven natuurlijk een gebied van ee vierkante kilometer representeren, dus met wat schatten kun je echt nog prima de afstanden bepalen.
Na het lamineren van de kaart zou je er ook nog een gaatje in kunnen stansen, met een gaatjestang. Deze zijn te koop bij hobbywinkels. Vervolgens een ringetje er in slaan, dan heb je een prachtig oogje om de kaart zelfs vast te kunnen binden, zodat 'ie gewoon open en bloot kan blijven slingeren in de kano, zonder dat die weg kan waaien. En je altijd nog veilig kunt navigeren en de weg kunt vinden.
Hierboven zie je een plaatje van onze gelamineerde kaart, we hebben een oude lanyard (die je bij allerlei gelegenheden uitgereikt krijgt) uit elkaar gehaald, en de klik-haak ervan hergebruikt. Ideaal. Maak het gaatje dus niet te ver van de zijkant, anders haalt het haakje het niet!
Detail van dat haakje en het gaatje.
Vastbinden bagage
Touw! Heel handig. Neem een flink aantal (10) meters lekker dik synthetisch touw (verkrijgbaar bij caravanwinkels, of anders bergsport touw, dat goedkoop te krijgen is als het officieel niet meer gekeurd is na een val bijvoorbeeld. Dan voldoet het voor huis, tuin en keuken doeleinden natuurlijk nog prima!) en rijg alle bagage hiermee vast aan de kano.
Dit touw kun je ook prima gebruiken om na het kanoën een fijne waslijn te spannen tussen twee (stevige) bomen.
Tip: gebruik karabiners om de tas aan de lijn te binden. Dan kun je makkelijk de zak nog open krijgen zonder het touw te hoeven loshalen. Hier kwamen wij pas achter toen we die karabiners niet bij ons hadden.
Schoeisel
We hebben enorm zitten dubben tussen sportsandalen, sportschoenen, laarzen, duikschoentjes. En hebben dus maar verschillende soorten uitgeprobeerd.
Ik had van het kajakken van vroeger nog wel in mijn hoofd "met kanovaren word je nat, punt uit". Dat is met kajakken misschien, met kano's van het type "canadees" is dat absoluut niet per se het geval. En dus kun je best schoenen aantrekken zonder er van uit te gaan dat ze nat worden. Dus laarzen en duikschoentjes, ik trek die niet meer aan: niet erg comfortabel, ze ademen niet, en dus worden ze nat van het zweten, en op den duur krijg ik er koude voeten van, en dus, nee.
Ik vond gewone sportschoenen de beste keuze. Mijn vrouw vond haar oude bergschoenen fijn. Als je meerdere dagen gaat varen heb je ook schoenen nodig voor als je niet in de kano zit. Vergeet die niet. En een extra handdoek, voor als er toch iets nat is geworden.